Włoskie ziarna kawy - włoska kawa - Informacje o kawie

włoska kawa

Pyszna kawa na dobry początek każdego dnia

Dlaczego tak wiele osób na całym świecie docenia wyjątkowy smak kawy? Odpowiedź wydaje się oczywista. To pyszny napój, który nieco nas uzależnia, ale bez przesady. Warto o niej pamiętać każdego dnia, ponieważ zawiera naturalne an

Włoskie ziarna kawy - włoska kawa - Informacje o kawie włoska kawa
tyoksydanty i reguluje ciśnienie krwi.

Osoby z nadciśnieniem powinny uważać z tym napojem, chociaż nie powinna ona zrobić krzywdy. Dobrze jest w razie wątpliwości poradzić się lekarza. Część osób pije kawę gorzką, a inni słodką. Doskonałą alternatywą dla cukru jest miód lub stewia. Jeśli komuś przeszkadza ich smak, sprawdzi się również doskonale ksylitol lub erytrol. Kiedy chcemy sprawić sobie prezent, warto przejrzeć ekspresy do kawy, które są dostępne w sklepach internetowych i stacjonarnych. Zazwyczaj to właśnie w sieci szukamy informacji o interesujących nas produktach. Kawa włoska przygotowana w tradycyjny sposób może skutecznie poprawić nam nastrój i dodać energii. Dobrze przyrządzona kawa może być podana z dodatkami np. kardamonem lub cynamonem. Lekarze raczej odradzają mleko, prawdopodobnie ze względu na laktozę, która w połączeniu z kofeiną jest toksyczna dla organizmu.


Wokół kawy

Kawa włoska to niewątpliwie artykuł, który znajdzie swoich zwolenników i u nas. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ Polscy piją już stosunkowo dużo kawy. Nie wyprzedzamy jeszcze Włochów czy Niemców, ale chyba już nam do nich niedaleko. Na pewno przyczyniają się do tego różnej maści ekspresy do kawy. Jeśli przejrzelibyśmy oferty sklepowe, okazałoby się, że nawet najbardziej wymagający klienci znaleźliby taki ekspres, o jaki komuś faktycznie chodzi. Jedni kupują więc nadal ekspresy przelewowe, inni natomiast idą w stronę ekspresów ciśnieniowych. I jeden, i drugi wybór jest doby, bo przecież każdy z nas jest inni i posiada inne upodobania i preferencje. Są też tacy kawosze, którzy piją kawę z klasycznej włoskiej kafeterki.
Smakosze kawy twierdzą, że najlepsza jest kawa włoska. Coś w tym na pewno jest, bo Włosi znani są w świecie jako specjaliści w tej materii. Najlepiej więc przekonać się o tym samemu, odwiedzając ojczyznę Dantego i Petrarki. Dodajmy jeszcze do tego, że Włosi piją kawę praktycznie przez cały dzień, nie wyłączając wieczoru. Najczęściej jest to espresso, które błyskawicznie stawia na nogi.


Dodatkowo istnieją różnorodne metody palenia ziaren

Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie, a co za tym idzie dostępna jest w wielu rodzajach. Dodatkowo istnieją różnorodne metody palenia ziaren, a także parzenia kawy.

Najlepszą kawą jaka jest dostępna na rynku to kawa włoska. Jej niepowtarzalny smak i aromat, idealna intensywność oraz łatwość parzenia są największymi zaletami. Nadaje się do przygotowywania zarówno bezpośrednio zalewana wrzątkiem w szklance, przygotowaniu w metodach alternatywnych (np. Aeropress czy Chemex), a także w tradycyjnych ekspresach. Dzięki wielu produktom na rynku ekspresy do kawy są łatwo dostępne i w różnych przedziałach cenowych.

Najłatwiejszą metodą, którą przygotowujemy kawę jest ta z ekspresu. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy, zaparzyć w ekspresie, po czym uzupełnić np mlekiem lub dodać przyprawy. Ciekawym rozwiązaniem na upalne dni jest zaparzenie kawy, ostudzenie po czym dodanie do niej kostek lodu, mleka oraz soków orzeźwiających. Natomiast, gdy do bezpośrednio zaparzonej dodamy gorące mleko i syrop oraz przyprawy (kardamon, cynamon), otrzymamy kawę otulającą aromatem i rozgrzewającą na chłodne dni.


Dla wielu konkurencję samą dla siebie

Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.

Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè  macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.

Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.


Możesz wykonać ją samemu! Jak? Wystarczy

Poranna kawa to już niemalże rytuał w każdym domu. Kawa sypana, rozpuszczalna- możliwości jest tak wiele, ale czy zastąpią one prawdziwą kawę z ekspresu, która przed zaparzeniem mieli ziarna kawowca? Na to pytanie odpowiedź znają tylko ci, którzy mieli przyjemność wypić świeżo zmieloną kawę z maszyny. By delektować się tym niepowtarzalnym smakiem nie trzeba udawać się do kawiarni czy restauracji. Możesz wykonać ją samemu! Jak? Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości ekspres- rynek automatów do parzenia kawy obfituje w wiele rodzajów, jednak najlepszym wyborem będzie taki, który mieli ziarna przed podaniem. Tylko takie ekspresy do kawy są w stanie podać nam aromatyczny napój.
Kawa włoska to ostatnio bardzo popularny rodzaj kawy. Idealnie sprawdzi się do nowoczesnych przelewów. Z włoską kawą kilkusekundowe mielenie ziaren sprawi, że poranne parzenie kawy nie będzie musem a przyjemnością!
Już dzisiaj zaznajom się ze światem kaw i ekspresów. Wybierz najlepszy z nich, tak, by parzenie kawy stało się prawdziwą przyjemnością. Rodzinne spotkania przy pysznej kawie nabiorą jeszcze większego znaczenia!